Gönderen Konu: Ikarus Sendromu  (Okunma sayısı 1743 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı wolf67

• Üye
  • *
Ikarus Sendromu
« : Mayıs 26, 2007, 11:30:24 ÖÖ »
Ikarus Sendromu

Ucak ve motor suruculerinin, yani pilot ve rider’larin farkinda olmadan birebir karsilastigi ilginc ve tehlikeli bir sendrom ortakligindan bahsedecegim.

Bu teorinin tam olarak kelime acilimini bilmiyorum ama cogunlukla yamac parasutu yapanlarin kullandigi argo deyim olarak havacilikta herkes tarafından bilinen bir kisisel evreyi tanımlar.

Techizata, tecrubeye ve dolayisiyla kendine duyulan asiri guven sonrasinda risk almak ve kacinilmaz olarak da kaza yapmak anlamina geliyor.

Bizler gibi amator motor kullanicilarinin birbirlerine sıkca soyledigi bir deyim vardır; “Ne zaman ‘Aha iste; artik ogrendim motora binmesini. Nasıl da donuyorum virajlari’ dediginde kaza yaparsin” derler ya. Iste “Ikarus Sendromu” bu.

Pilotun ucagina ve dolayisiyla kendine cok guvendigi zamanlarda farkinda olmadan limitlerini zorladigi anlar vardir. Motorda da aynen öyle. Nasil ki evliligin besinci yılı  gecilmezi zor bir darbogazsa, motosiklet surucusunun de net bir genelleme olmamakla birlikte cogunlukla bes bininci kilometre civarında bu sendroma iyice kapıldigini bilmek ve kabul etmek gerekir. Bu sendromun biraz daha ustalastiktan ya da kendi eksiklerini tanıdıktan sonra yok oldugunu sanmayip en kucuk boslukta yeniden ortaya cikacagini da bilmek gerekir.

Bu asamada artik vitesler neredeyse kendiliginden degismekte, arka frenle kaysa bile bahse konu surucumuz kontrolu birakmamakta ve virajlar eskisi gibi korkulası degil, daha da cok yatarak donuldukce keyif alınan surus periyotlari haline gelmistir.

Sohbet toplantilarinda anlatilasi birkac hikayelik arsiv olusmus ve yeni acemilerin yanında kidem almanin hafifligi egolarimizi sarmistir. Genellikle anlatilan kaza hatiralari bir filmin icerisinde yasanmis gibi gercek disi ve nasil olduguna bir turlu akil sir erdiremedigimiz baskaca yasam detaylaridir.

Ustelik; kapali kaski taktigimizda hissettigimiz guven duygusu, korumali ceketin arada bir omzuna tik tiklayarak kontrol edip vardigimiz “Beton gibi” sonucu ve belimize sardigimiz korsenin ruhumuzda yarattigi inanilmaz guven ile elimizi yumruk yaparken bile zorlandigimiz eldivenlerimiz bizi hep gerceklerden alip goturur.

Dizliklerin verdigi asfalt islemez hissi ve uzun konclu cizmelerin ayaklarimizda yarattigi “Uzerinden araba gecse...” benzetmesi de isin icine girince geriye bir tek daha cesur ve atak olmak kalir. Ha, bir de bu kadar kusami aynı anda giymeden aynı hisse kapılanlar var ki bu tanim zaten onlari da kapsiyor.

Sonra; kamyonlarin yarattigi turbulanslar daha keyifli, araclarin arasindan sivismak cok daha estetik gelmeye baslar. Isikta beklerken goz ucuyla etrafimizda potansiyel gaz tutkunu olup olmadigini algilamaya ve daha o gaza basamadan uzayip gitmeye baslariz. Son viteste giderken cebinden telefonu cikartip kimin aradigina bakmak bile ayrica bir yetenek istemeyen basit olaylar haline gelmistir. Iste tum bunlar ve benzeri hisler; bilinc ustu ve altinda olusturdugu gittikce alisilan, kaniksanan, yadsinmayan ve farkindaliklarindan uzaklastigimiz gerceklerin goz ardi edildigi en tehlikeli doneme girdigimizin tespiti ve tescilidir.

Bu sendroma kapılmıslara sansi varsa, Allah’tan kucuk bir musibet asısı dilemek en iyisidir. Surucumuz akilliysa bunu bir ikaz ve ders olarak alip bunyesinde antikor olusumunu saglar, yok diger gruba giriyorsa “Ehe ehe nasi yirttim ama” yaklasimiyla tam olarak “Ikarus pozitif” evresine sicrar.

Havacilikta, hic kimse ama hic kimse kokpit partneri ya da meslektasinin bu sendroma kapilmasina izin vermez. Ancak motosiklette olay malumunuz biraz daha farkli.

“Ben ictikten sonra da kullaniyorum sekiz yildir. Dikkat ettin mi bir sey olmaz” diyen biri için sendromdan bahsetmek yanlıs olur. Belli ki o arkadas artık bizzat Ikarus’la kadeh tokusturuyor. Oysa birgun hastanede, kendisini ya da aglayan dul esini ziyaret etmek zorunda kalacaginiz ise kacinilmaz bir gercek. Ama yine de “Iciyorsan seninle birlikte bir daha motora binmem” demek her nedense hep zor gelir. Tehlikeli sekilde motor kullananlar ise kimi cevrelerde daha tecrubeli ya da super biniciler olarak takdir bile gorurler. Hatta onlari boyle surdukleri icin elestirmenin hafif kıskanclik olarak adlandirilmasi bile mumkundur.

Kisacasi; tum techizatimiz bizi aslinda sadece yumurtanin peceteye sarilmasi kadar darbelerden korur.

Demek ki neymis; Ikarus Sendromu’na karsi surekli uyanik olalim ve gerektiginde arkadaslarimizi asilayalim.

NOT ALINTIDIR

Çevrimdışı kelebek

• Üye
  • *
  • muayyer
Ynt: Ikarus Sendromu
« Yanıtla #1 : Mayıs 26, 2007, 11:44:01 ÖÖ »
hocam çooooooook :tesekkürler: bunu her motorcunun okuması gerekli yoksa mobiletçiler yakında gp yarışçısı olup çıkacak. hatta akşam haberlerinde bile yayınlanmalı bir hafta.. O0 O0
PORTAKAL ÇİÇEĞİ

Çevrimdışı aythakan

• Üye
  • *
  • Yamaha YBR 125
    • http://www.motorize07.com
« Yanıtla #2 : Mayıs 26, 2007, 01:37:19 ÖS »
İkarusla bazen kadeh tokuşturduğumuz oluyor. Ama ben 1 dublede bırakıyorum.  :halay: :halay: :halay:
Yine Yeni Yeniden
Motorize07 Riders

tam1deli

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Mayıs 26, 2007, 01:53:06 ÖS »
 O0 çok güzel bir konuya deyinmişsin hocam.. artık bizede bunu uygulamak ve paylaşmak düşüyorum... paylaşımın için  :tesekkürler:

Çevrimdışı crayzy

• Üye
  • *
    • AnTaLyAnIn MoToSiKlEt SiTeSi
« Yanıtla #4 : Mayıs 26, 2007, 08:05:56 ÖS »
teşekkürler bu güzel paylaşımıon iç.in abi
Motosiklet Özgürlükse Özgürüz Hepimizde...

Çevrimdışı ajmix117

• Üye
  • *
  • me myself & i
« Yanıtla #5 : Mayıs 26, 2007, 09:35:18 ÖS »
tesekkurler aynı sendromdan bende de var ama kapılmamaya calısıyorum elımden geldıınce
"Biz gökyüzüne inanırız, sunroof'a değil"

NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE
                                                       M.Kemal ATATÜRK

byilmaz

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mayıs 27, 2007, 11:22:19 ÖÖ »
eline sağlık abi paylaşım için teşekkürler

Çevrimdışı toros

• Abdurrahman
  • Üye
  • *
    • http://www.motorize07.com
« Yanıtla #7 : Mayıs 27, 2007, 06:04:19 ÖS »
gençler büyük sözü dinleyelim, atilla abi teşekkürler.
toros ları keşfetmeden katmanduda işim ne?

TaTaR

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Mayıs 27, 2007, 10:27:00 ÖS »
o zaman bende Ikarus Sendromu oldum. cünkü virajlara hem rahat ve dahada fazla yatmak istiyorum ama kendime sinir koydum ve daha ileri gitmeye niyetim yok.

bide ben sunu fark ettim grup halinde turlayinca, herkez öndeki viraja yatabiliyorsa bende yatarim diye düsünüyor. bu yanlis gecen hafta 50-60kmh civarinda sag viraja girdim, virajin sonu gözükmüyordu sonra viraj daha cok keskinlesti bende gazi kesmeden daha cok yatirdim motoru.
cok keskin oldugu icin arkama bakdim
arkadan gelen 2 arkadasdan biri 2seritin ortasindaki cizgiye geldi, onun arkasindaki karsi seride kecdi. araba olsaydi gitmisdi ikiside.

onun icin önündekine güvenerek viraja girmemek gerekir. herkez kendisini yavas yavas yetistirmeli.

en önemlisi hicbir zaman baskisinin gazina gelmemek.

eve herzaman saglam motor ve saglum vücutla gelin.

xrider

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mayıs 27, 2007, 10:35:00 ÖS »
Budur hocam, herkez iyice okusun sindirsin bu yazıyı. :tesekkürler:

Yunus34Teufel

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Mayıs 28, 2007, 07:07:34 ÖÖ »
 :tesekkürler:

Çevrimdışı egeze

• Üye
  • *
« Yanıtla #11 : Mayıs 28, 2007, 07:53:22 ÖÖ »
İkarusla bazen kadeh tokuşturduğumuz oluyor. Ama ben 1 dublede bırakıyorum.  :halay: :halay: :halay:

:tesekkürler: ATİLLA ABİ... KALİTELİ BİR BİLGİ DAHA

HER NE KADAR DA BİRA BARDAĞINDA RAKI DUBLE OLUYORSA...DÜŞÜNİLESİ BİR OLAY..BU BİR ÇELİŞKİMİDİR ...KANIMCA :halay: :halay:
giden gitmiştir..giderken bitmiştir

Çevrimdışı longinus

• Üye
  • *
« Yanıtla #12 : Mart 14, 2011, 07:58:36 ÖS »
Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde Atilla abinin paylaştığı bu konuyu tekrar hatırlamakta fayda var.
Ben belli periodlarla bu yazıyı okurum, şu ana kadar çok faydasını gördüm.

Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.  O0
Siyah çirkin ördek

Çevrimdışı Kymcodink

• Üye
  • *
  • Motorize07
« Yanıtla #13 : Mart 14, 2011, 08:33:57 ÖS »
 :tesekkürler: mükemmel bir makale bayıldım
ÖLÜMÜ GÖZE AL...

Çevrimdışı KymcoRider

• moderatör
  • Üye
  • *
  • Motorize07
« Yanıtla #14 : Mart 14, 2011, 08:44:26 ÖS »
aynen o sendromdan bendede varsonumuz hayırlı olsun paylaşım için saol :tesekkürler:
RÜZGARI HİSSET HAYATTAN ZEVK AL..

Çevrimdışı orkun

• Üye
  • *
  • ÖZGÜRLÜK AHLAKSIZLIK DEĞİLDİR!
« Yanıtla #15 : Mart 14, 2011, 08:47:12 ÖS »
Çok yararlı bir bilgi bu güzel bilgi paylaşımı için :tesekkürler:
ÖZGÜRLÜK AHLAKSIZLIK DEĞİLDİR!

Çevrimdışı Fatih ZORLU

• Üye
  • *
  • Bilek Röntgenim
« Yanıtla #16 : Mart 14, 2011, 09:47:06 ÖS »
orhan abi ile paylaşmıştım bunu
hatta şöyle bi soru sormuştum abi sizdede kask,dizlik,mont,eldiven 4lüsünü giyince kendinize farklı bir güven geliyormu diye.. tabi anlatamamıştım o zaman ne demek istediğimi ama bana bu 4lüyü giydiğim anda bişeyler oluyordu motorun üstünde zamanla geçti..
uslu bi cocuk oldum şirinleri bile gördüm :D %30 özürle bileği sakatlayarak.. :D
Fatih ZORLU

Çevrimdışı longinus

• Üye
  • *
« Yanıtla #17 : Mart 14, 2011, 10:27:38 ÖS »
orhan abi ile paylaşmıştım bunu
hatta şöyle bi soru sormuştum abi sizdede kask,dizlik,mont,eldiven 4lüsünü giyince kendinize farklı bir güven geliyormu diye.. tabi anlatamamıştım o zaman ne demek istediğimi ama bana bu 4lüyü giydiğim anda bişeyler oluyordu motorun üstünde zamanla geçti..
uslu bi cocuk oldum şirinleri bile gördüm :D %30 özürle bileği sakatlayarak.. :D

Fatih hocam sen çok zor taraftan gördün şirinleri..inşallah bizim şirinler daha kolay gösterir kendilerini  :D
Siyah çirkin ördek

Çevrimdışı hakanak

• Üye
  • *
« Yanıtla #18 : Mart 15, 2011, 06:48:32 ÖÖ »
sağol paylaşım için .artçılarda oluyormu peki.?

Çevrimdışı GÜNEŞ

• Yönetim Üyesi
  • Üye
« Yanıtla #19 : Mart 15, 2011, 10:37:26 ÖÖ »
sağol paylaşım için .artçılarda oluyormu peki.?

Hakan bey, artçılar konuyla alakası olmadığı halde zarar gören tek kişidir. Bir yaya yada araç olaya dahil olmadığı sürece tabi.